Hästens Anatomi

Jag och mamma hade här om dagen en diskussion om hur vida hästar är rädd om sig eller inte, vilket jag anser som ett ganska vanligt förekommande uttryck inom ridsporten, framförallt hoppning.
Egentligen var detta ingen lång diskussion, utan vi kom överens ganska snabbt om, att vilken häst vill egentligen slå sig? Finns det någon häst där ute som vill slå sig tror ni? Förmodligen inte. Men ändå fortsätter barrering & andra otillåtna medel för att få hästarna att lyfta på benen för att de "inte är rädda om sig". Ett dumt uttryck som jag inte kommer använda i fortsättningen.

Vad har detta då med hästens anatomi att göra?
Jo, som ni vet har jag ett skimmelsto, grållan. När vi köpte henne hade hon inte gjort en enda felfri runda i höger klasser än 1 m. Börjar man inte som ägare/ryttare undra vad som är fel då? Men istället för att orka engagera sig så blistrade de henne, alltså smörjde henne med så mkt liniment som möjligt på benen tills hon fick brännsår & sedan hoppade henne så varje gång hon rev eller var i en bom, gjorde det olidligt ont. Men trots detta hjälpte det inte. Då borde man ju som ägare verkligen börja fundera på vad som är fel. Men i stället för att engagera sig sålde de henne. Min mamma köpte henne för hon såg potentialen i hästen. Trots blistringen bangade hon inte på ett hinder, hon hoppade över ridhus sargen vid en löshoppning. Så hoppa kunde hon ju. Det var inte det.. Jag red henne i ett halvår, det gick bra upp till 110, men när det blev högre började hon riva. Hoppa enstaka hinder på 140-150 var inga problem, problemet kom när det var flera hinder i följd, & hon orkade inte hålla ihop sin stora kropp. Vi fick hjälp av en gamal militär, som ridit både SM & EM för x antal årsedan. Han har utb. hästar upp till svår klass & han ar även emot utdömda hästar & ger dessa en andra chans. Bla. har han en nu som går 130, för två årsedan höll inte ryggen för att ens sitta på, ganska magiskt? Eller enligt honom, självklart!
Han red iaf Grållan i drygt 1 månad & jag tog ut henne & tävlade. Och vad hände ? Jo, hon nollade för första gången 120.
( Jag menar inte att det bara var pga. det & att mirakel har skett. But it makes sence, kom inte på vad det heter på svenska, men ni förstår ;D )
Det enda han gjorde var att hemma ride henne hemma i en helt annan form, målet var hela tiden att få henne mer med på vikthjälperna, nosen skulle så långt ner till marken som möjligt & få så mkt undertamp med bakbenen som möjligt! På bara 1 månad ser hon ut som en bodybuilder i ryggen & hennes ryggont har försvunnit helt, PÅ BARA EN MÅNAD!!! Det finns alltså ingen bra anledning till varför ens häst har en omusklad rygg, för det går så himla fort bara man gör rätt.
Nu ska jag inte tjata mer om det här, utan vill ni veta mer och/eller är mer interesserade är det bara att fråga på. Dessutom tycker jag att alla som har häst borde lus läsa denna text tills ni kan den utan till;

 
http://www.horseandhuman.com/post/Hur-bygger-hasten-ryggmuskler.aspx







Grållsiiii


God kväll

Hemma igen efter en helt underbar dag, är ganska skönt att unna sig lite lyx ibland. För det mesta går man skitig & fryser i stallet, men idag har jag inte frysit ett dugg(!), & skitig har jag inte heller varit. Men kunde ändå inte hålla mig ifrån mina odjur så det blev en vända till stallet & galopperade lite i snön med Grålls. 

Tyvärr kunde vi inte åka upp & rida Prinsen idag, halva pappas monter till Göteborg Horse Show var kvar i Danmark, men detta är löst nu så vi ska upp & rida honom om en vecka ist. På tal om Göteborg så åker jag & Dessan upp på Torsdag morgon & stannar tills Söndag kväll. Vi ska leva lyx & har bokat ett dubbelrum på Gothia, är så himla skönt när hotellet sitter ihop med utställningshallarna. När jag tänker efter kanske det inte blir så mycket lyx, iallafall ingen tid till att koppla av, eftersom vi ska jobba hos pappa. Men helgen i Göteborg är alltid SJUKT kul, förra årets show kommer bli svår att leva upp till.. Men vi ska göra vårt bästa! & jag ska blogga varje dag därifrån & även försöka fixa in lite bilder så ni som inte är där ändå får känna av het luften i härliga Götet.

Men om ni kommer upp till Götebrog, GLÖM INTE att titta in en vända hos Annelunds Trailers, vi kommer visa olika sorters släp, både 2 & 3 hästars, även lastbilar & skrittmaskiner. Jag sitter som vanligt i baren så kom förbi & säg hej så bjuder vi på snack & dricka
!





Annelunds Trailers sponsrar Svante Johansson med detta snygga ekipag!






Skrittmaskiner från 42.500+moms, även dessa från Annelunds Trailers!


Tylösand Spa

Idag blir det inte så mycket bloggande under dagen eftersom jag ska fira mina två bästa vänner som fyllt 18. Jag har bokat en heldag inne på Hotel Tylösand & Spa, vi ska bada & basta & äta gott, hörs sen!



Äntligen..

har jag hittat min Prins <3 :) Ska dock upp en vända till på Tisdag & prova honom lite mer, men håll tummarna att allt går bra!

Tänkte att jag idag kunde berätta lite om mina egna hästar här hemma ;
 
Coimbra L, är ett sto efter Cortez-Irco Mena, hon är 8 år och runt 167 i mkh. Hon är brun med en stjärn & 3? vita ben. Hon är en väldigt vacker häst & mkt fin modell. Coimbra köpte jag sommaren -09 och min första tävling var Halmstad derbyt, där vi bla. tog en tredje placering i en 125.
Coimbra hade innan jag köpte henne gått som avelsto till hösten -08. På ett halv år hade hon ett flertal felfria rundor i 130 och han starta en 135 med placering innan vi köpte henne. Tyvärr händer det alltför ofta att man tar upp en häst emd mkt i kapaciete i klasserna alltför ofta, därför hoppade jag henne bara i 120-125 i ett halvår & jag har precis börjat hoppa 130.
Coimbra är en himla ambitiös häst & har aldrig stannat på tävling. Hon har dock ganska mkt nerv & blir ibland spännd, men vilken bra häst har inte det ?




Sen har vi ju mammas tanthäst också ;) , som nästan inte alls är en tanthäst längre utan gjorde förra helgen 3! superfina noll rundor i 110 & 120. Hon bara fortsätter att utvecklas för varje dag som går. Grålls, eller Solos Fave som hon heter är ett sto, 8 år gammal efter Accord & fina hingsten Capitol. Lite större än Klimpen ovanför, hon är runt 173 i mkh. Men väldigt lätt i modellen.





Arcitic Equestrian Game Norway

Denna helgen är det fantastiskt fina tävlinga i Norge, var där för 2 årsen men mina d-ponnysar Queen & Toppen. Det var en helt underbar anläggning, trots flera minusgarder utomhus satt vi och trimmade i T-shirts inne på arenan, tänk om alla tävlingar var så ! Nedan är ett litet filmklipp ifrån när jag var där ;

På filmen är det jag & fina ponny Top Kiss Me


Dålig uppdatering..

jag vet, men jag ska bli bättre, promise. Som ni vet har jag varit runt och provat en massa hästar dom senaste dagarna men inte hittat en enda som jag fastnat för. Det är inte det att det har varit dåliga hästar men det måste känns rätt direkt när man sitter upp, och det har det tyvärr inte gjort. Men nu har jag iaf hittat en som såg helt underbar ut som vi nog ska åka & prova. Peppa peppa, men det är så mkt som ska stämma med en ny häst, och det kvittar hur bra hästen har gått eller hur bra den hoppar om man inte tycker om den, och om det inte känns rätt. Så håll tummarna!






Den ABSOLUT bästa trots allt <3


Jag är inte bra..

på att plugga, gör bara en massa annat hela tiden. Var i stallet vid 12, direkt när jag slutat för att visa mormor hur hon ska ta hand om mina monster ( när vi är i Göteborg) . Så ingen ridnig idag, men kanske åker dit en sväng ikvl igen, om jag känner att jag har lite mer koll på mitt kära svenska prov!

Hemma igen

Varit borta nu i 9 timmar, vilken tid det kan ta att prova tre hästar. Alla var ganska fina, speciellt en som det var 3(!) gången som jag provade, men ingen som jag direkt fastnade för & vill ha. Det finns så himla mkt fina hästar till salu så man blir ju helt galen, men det är bättre att ta god tid än att göra någor förhastat. Vi tog även med grållan till Kungsbacka & en kille där hoppade henne lite och nu såg man verkligen hur hon har utvecklats, det kan kanske bli riktigt bra om vi bara ge henne lite tid, det är ju så med stora hästar att de måste få växa i sin kropp lite. Film kommer inom kort!

Ledig idag

Fyra lektioner inställda, hur härligt är inte det? Så vid halv 10 åker jag en sväng till stallet & klockan halv 1 kör jag & mamma till varberg & kungsbacka för att prova 3 hästar. Ska även säga hej till Amanda!
Var ju som sagt & provade 3 hästar i Söndags, två 6-åringar och en 7-åring tror jag det var. Det var trevliga hästar allihopa men ingen jag direkt föll för, så peppa peppa.. Håll tummarna för idag!





Min stjärna <3


Prooova hestar

God kväll, eller morgon kanske ;) Hoppade grålls lite idag, blev endat några enkla gymnastik övningar i form av studs sen ett galopp språng till ett hinder. Hon skötte sig bra, men är ganska pigg fortfarande men hoppade fint! Cimbran satte jag beridarn på, smidigt om man känner sig lite omotiverad ngn dag, haha!
Nu ska jag iaf sova för imorgon är det upp tidigt för att åka en sväng till stallet innan vi ska ner till kristianstad & prova 3 st hästar. Spännande, hör av mig och kanske kan lägga in en film senare också!


Upper10



Haha jag lyckades, en liten film när jag hoppade fuxen hemma, visst är han söt? :)

100211

Nyss hem kommen från stallet, det är guld att kunna ha hästarna på ridhuset dock en anings tjatigt att köra fram & tillbaks hela tiden men det är det värt. Stallet här hemma börjar bli klart & det är kalas fint! Hästarna fick dock ändå vila idag, de gick ju faktiskt två pass igår & har inte vilat sen helgen. Ska försöka lära mig hur man lägger upp filmer på bloggen så ni kan se filmerna ifrån helgen också.
Fick en väldigt rolig överraskning från mor min idag också så håller tummarna för att detta ska gå igenom =D Tänkte även lägga upp en bild på mammas tant häst ifrån helgen ( som faktiskt inte ser ut så mkt som en tanthäst längre ) , men lägg märke till den lååååånga halsen ;)




2010-03-02

Onsdag idag och två dagar kvar tills tävling i Ahla, därför bestämde vi oss för att hoppa hästarna lite idag för att se så allt stämde. Jag hoppad Upperten eller "fuxen" som vi kallar honom ;) Brist på smeknamn, haha. Men han var iaf jätte fin och känndes precis lika bra som på träningen i måndags. Tilda fick hoppa Coimbra för första gången, hon var pigg som vanligt. Men det såg riktigt bra ut! Jag hoppade även Solos Fave " Grållan" lite, hon blir ju så pigg när man hoppar hemma så tog bara ngt enstaka språng.




Upperten w.h

Ska fixa filmerna så fort som möjligt!


Information om mig...

...mitt namn är Isabelle Axtelius, jag är 17 år och går andra året på Osbecksgymnasiet samhälle/ekonomi. Jag har förtillfället 3 hästar i träning & tävling. Solos Fave som är 8 år, Coimbra L 8 år & Upperten w.h 9 år. Från det att jag fick min första häst har jag nog hat ett 30 tal st som kommit & gått, vilket har varit mycket lärorikt och gett mig en enorm rutin på att rida många olika hästar. Men nog om detta, ska så fort jag kan ska jag ladda upp lite filmer på hästarna jag har nu. Kommer antagligen ramla tillbaka till det "förflutna" senare, haha. Ska försöka komma ihåg alla hästar jag haft och skriva lite om dem. Keep on going!




Hej Hallå

En blogg om mina hästar, tävling, träning m.m. ENJOY  =)


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0